YUMEIHO® este o metoda terapeutica bazata pe actiuni manuale efectuate asupra intregului corp uman in vederea pastrarii sau ameliorarii starii de sanatate; cuprinde circa 100 de manevre care se efectueaza asupra intregului corp al pacientului.
Este cunoscuta si sub denumirea de “Metoda de îndreptare a coxalelor, masaj si presopunctura” sau “Masaj special Oriental Saionji”, insa denumirea originala este TERAPIA YUMEIHO®.
Procedeele terapeutice manuale, aplicate in scop profilactic sau corectiv in cadrul terapiei Yumeiho, constau in:
tehnici de manipulare osteo-articulare si gimnastica mio-articulara pasiva; procedee de puncto-terapie (in principiu similare celor utilizate in presopunctura si reflexoterapie);
tehnici si procedee speciale de masaj; elemente de stretching (intinderi, elongatii);
metode decorectare respectiv echilibrare a posturii, ale mersului si staticii; exercitii de optimizare a biomecanicii aparatului locomotor, etc.
Exercitiile fizice practicate in cadrul terapiei yumeiho constau in: gimnastica speciala numita YUMEIHO TAISO, insotita de tehnici de respiratie, metode de relaxare, etc.
Există o strânsa interdependenţă intre starea de sănătate a coloanei vertebrale si cea a intregului corp uman.
Poziţia dominantă a centrului de greutate al corpului poate influenţa starea de sănătate in mod direct prin solicitări anormale ale articulaţiilor, muşchilor, etc., si indirect prin tulburările induse la nivelul coloanei vertebrale – cifoze, scolioze, hiper/hipo lordoze, artroză vertebrală, discopatii, etc.
Starea articulaţiilor centurii pelviene (sacro-iliacă, coxo-femurală) afectează coloana vertebrală si pozitionarea dominantă a centrului de greutate al corpului. Astfel pe langă suferinţa prezentă la nivelul centurii pelviene se vor induce si tulburări funcţionale la nivelul intregului organism.
Aceste tulburări funcţionale generează, in timp, suferinţe cronice ale aparatului locomotor,inclusiv imbolnăviri grave ale organelor interne, sistemului nervos si aparatului circulator.
Asimetriile oaselor coxale (ale bazinului) respectiv anomaliile de poziţie ale centrului de greutate pot induce modificări vizibile la nivelul intregului organism: faţa asimetrică, membrele inferioare si superioare asimetrice, torace asimetric, suferinţe care apar dominant pe o parte a corpului, etc.
Indicatii terapeutice
Tulburari de statica si dinamica ale aparatului locomotor cum ar fi: asimetrii de bazin, cifoze, scolioze, hiperlordoze si combinatii si complicatii ale acestora (cifoscolioze, etc.);
distributia necorespunzatoare a greutatii corpului la nivelul bazinului respectiv la nivelul membrelor inferioare (prevenirea patologiei induse de aceste tulburari sau ameliorarea patologiei prezente);
rigiditate musculo-articulara, laxitate ligamentara; tulburari de mers, echilibru, statica, datorate cauzelor mai sus mentionate si a complicatiilor induse, etc.
Nevralgii si neuromialgii, indiferent de localizarea, substratul anatomo-functional si cauza acestora (cu exceptia cauzelor care se constituie in contraindicatii, vezi hernia de disc lombara cu sciatica): reumatismale, neurologice, post-traumatice, psihogene, afectiuni articulare, miozite, miofascite, miogeloze, celulite, nevrite si polinevrite, retractii musculo-tendinoase, contracturi musculare, hipotrofii si atrofii musculare de diferite cauze (centrale si periferice, neurologice si post-traumatice, postinflamatorii si postinfectioase etc.);
Afectiuni si suferinte ale aparatului cardiovascular, periferice si centrale: staze venoase si limfatice, cu edeme circulatorii periferice, ischemii vasculare periferice in stadii functionale, incipiente, hipertensiuni arteriale in stadii functionale;
Tulburari gastro-intestinale cum ar fi: tulburari functionale ale tranzitului intestinal de origine vegetativa, constitutionala sau ca urmare a dietei necorespunzatoare (tranzit intestinal diminuat, constipatia, diareea fara cauze infectioase). Diskinezii biliare, staza pilorica (cauzata de stress), etc.
Afectari psihogene de diferite etiologii: multiple forme de nevroza astenica, spasmofilii, tetanii cronice, distonii neurovegetative;
Afectiuni dismetabolice: obezitate, diabet, guta;
Afectiuni din sfera ginecologica: hipotrofii si dezaxari ale uterului, ptoze, aderente, inflamatii cronice etc.
Stresul. Tulburari induse de stres cum ar fi: insomnii, anxietate, agitatie, tensiuni musculare dureroase, oboseala cronica psihica si fizica, tulburari neurovegetative diverse, etc. Prevenirea aparitiei stresului sau a instalarii tulburarilor induse de stres. Incapacitatea persoanei de a se relaxa.
👍