Metoda Tomatis este un sistem inovator de stimulare prin sunet. Aceasta a fost folosită în întreaga lume de mai bine de cincizeci de ani, scopul său fiind dezvoltarea personală şi corectarea deficienţelor de limbaj şi comunicare, a dificultăţilor de învăţare şi a celor locomotorii. Metoda prezintă interes special pentru persoanele cu ADD/ADHD, dislexie, întârzieri de dezvoltare din spectrul autismului şi dificultăţi de învăţare.
Modul de funcţionare al metodei Tomatis poate fi cel mai bine explicat în termeni specifici neurologiei şi neuropsihiatriei. Muzica stimulează creierul prin sunete de înaltă frecvenţă, perfecte din punct de vedere matematic. Aceste sunete sunt specifice muzicii lui Mozart şi cântecelor gregoriene. Ascultarea acestora ajută creierul să se organizeze mai bine, ajutând în acelaşi timp la maturizarea zonelor mai puţin dezvoltate.
Sistemul senzorial învaţă să suprime inconştient unele sunete şi să se concentreze doar pe acelea care sunt importante. Acest lucru ajută copiii să stabilească mai bine contactul vizual, să-şi organizeze gândurile, sentimentele şi experienţele, să-şi amintească afirmaţii şi pasaje citite, să comunice mai eficient etc. Pe baza acestora putem spune că metoda funcţionează. Un alt argument este faptul că metoda Tomatis ajută creierul copiilor în stabilirea unor modele de prelucrare a informaţiilor mai consistente. Instrumentele folosite de terapeuţi sunt:
Un dispozitiv electronic care emite sunetele filtrate.
Căşti speciale, care permit ca sunetul să fie transmis la ureche concomitent cu o vibraţie resimţită la nivelul oaselor craniene.
Îmbunătăţiri au fost observate în următoarele domenii:
Comunicare
Atenţie
Nivelul de frustrare
Comprehensiunea cititului
Calitatea discursului
Memorie
Ortografie
Este vorba în primul rând despre muzica lui Mozart şi cântece gregoriene. La nivel terapeutic, muzica lui Mozart este filtrată într-un mod cu totul special la o frecvenţă de 9000 Hz şi peste. În anumite momente apare un fel de sunet disonant. Muzica este ascultată prin intermediul unui dispozitiv numit „ureche electronică”, care simulează calea normală de ascultare a urechii. Acest dispozitiv este una dintre cele mai importante piese în cadrul terapiei şi a fost dezvoltat de Dr.Tomatis (motiv pentru care şi tehnica este numită astfel). Cercetările sale au arătat că muzica lui Mozart a fost universal acceptată şi a avut cele mai bune rezultate terapeutice. În programele Tomatis muzica lui Mozart este filtrată şi nu este identică cu cea care poate fi ascultată la un CD player. Se folosesc, de asemenea, cântece gregoriene, deoarece ritmul acestora este similar cu ritmul inimii sau al respiraţiei atunci când corpul este foarte relaxat. Acestea au efect calmant asupra copiilor nerăbdători sau hiperactivi. În plus, vocalele sunt alungite, lăsând timp suficient pentru a le percepe în mod clar. Ca urmare, ajută copiii cu dificultăţi de prelucrare auditivă sau cu probleme de vorbire să-şi îmbunătăţească limbajul. Pe durata sesiunilor Tomatis copiii sunt antrenaţi într-o varietate de activităţi motorii, senzoriale şi cognitive tocmai pentru a spori eficacitatea tratamentului.
http://www.tomatis-constanta.ro/terapia-tomatis.html
https://www.omnicenter.ro/categorie-servicii/terapia-tomatis-si-terapie-cu-castile-forbrain-6.html